Családmentorálás

Együtt menni fog!

„A családi béke és egyensúly létrehozása, fenntartása a legmagasabb rendű intellektuális és érzelmi tettünk. Rajtunk múlik. Felülmúlhatatlan értéket képvisel.” (Bagdy Emőke)

Életem során betöltött szerepeimen keresztül (gyermek, feleség, pótanya, anya, háziasszony, dolgozó nő, munkatárs, főnök, barátnő stb.) megtapasztaltam, hogy egy nőnek milyen nehéz megtalálni az egyensúlyt a szerepek között. A harmónia biztosításának feladata a nők vállán nyugszik, a társadalomi elvárásoknak nehéz megfelelni. A nő a család lelke. Habár mindenki törekszik egyfajta egyensúlyi állapot elérésére, bizonyára egyetértünk abban, hogy mindenben nem mindig teljesíthetünk kimagaslóan. Életünk egyes szakaszai nagyban meghatározzák, melyik szerepünk kerül előtérbe. Egy nő számára a legnagyobb érzelmi biztonságot és szeretetet adó forrás a párkapcsolat, valamint a család.

Én magam 21 éve mozaikcsaládban élek, tudom, hogy az ilyen rendhagyó családformákban élőknek az egyik legnehezebb, mert a lehető legtöbb komplikáció ezekben a családokban jelentkezik. A családmentorálás során a családok tagjainak nehézségeivel foglalkozom, nem terápiás foglalkozás keretében. A családtagok különböző életkori sajátosságaihoz, szeretetnyelvéhez, problémáihoz és igényeihez többszempontú, biztonságos segítséget nyújtok életvezetési tanácsokkal, az eddigi kapcsolódó területeken szerzett végzettségeim alkalmazásával.

 

Segítséget nyújtok abban, hogy a család egyes tagjai a saját szerepükben jól érezzék magukat, és nőként neked abban, hogy a számtalan szereped között meg tudd teremteni az egyensúlyt.

A kapcsolataink bölcsője a család, mely felelősséggel tartozik a minket körülvevő szeretet és a harmonikus kapcsolataink kialakításáért. Fontosnak tartom, hogy a szülők jó példát mutassanak a gyerekeknek, mert így tudunk egy olyan jövőt teremteni, ahol a gyerekek jól vannak. Több területen történő hozzáértésem nyomán azt az életcélt tűztem ki magam elé, hogy egy szebb jövőt teremtsek, mely a családdal kezdődik. Ha a szülők megtanulnak jó példát mutatni a gyermekeiknek, az társadalmi szinten emelheti mindannyiunk jóllétét

Mi a mozaikcsalád?

A mozaikcsaládok rendszerint válás, özvegyülés vagy előző kapcsolat felbomlása következtében jönnek létre, így egy olyan életközösséget kialakítva, ahol legalább az egyik szülő pótszülői szerepet tölt be. Ebbe a családba csatlakoznak be az előző kapcsolatokból született gyerekek. A különböző családok keveredése könnyen vezethetnek különböző szabályokból, szokásrendszerekből, származó konfliktusok kialakulásához.

Azonban, a mozaikcsalád is alkothat egy egészet!

A „mozaik” eredeti jelentése alapján egy csodálatos alkotás, amelyben a rész és egész egyszerre van jelen, hiszen a sok kis darab egymás mellett formálja meg a teljes egészet. Rengeteg idő, türelem és megfelelő hozzáállás megléte szükséges ahhoz, hogy minden alkotóelem megfelelő helyre kerüljön. Amikor közelről szemlélünk egy ilyen képet, azon felfedezhetőek a repedések, ha azonban megfelelő távolságból nézzük, akkor tökéletes, kerek egész kép tárul elénk. Éppen ezért nagyon fontos a mozaikcsalád tagjainak kívülről szemlélni a családon belüli működéseiket, hogy előmozdítsák az összhang kialakulását és elkerülhetővé tegyék a felmerülő problémákat. Ezzel hatékonyan rövidíthető az a kutatások által igazolt 4-7 évig zajló folyamat, mely az egy családdá való összekovácsolódáshoz vezet.

Az egységhez vezető út

A családmentorálás segít abban, hogy felszínre kerüljenek az egyes családtagokat nyomasztó problémák, konfliktusok és az elfojtott veszteségek, amelyek megakadályozhatják az együttműködésen alapuló harmonikus együttélés feltételeinek kialakulását, melyben minden családtag egyformán jól érzi magát. A mozaikcsaládon belül fontos tudatosítani a szerepeket, hogy „Kik vagyunk mi egymás számára?” és biztosítani szükséges a „mi-tudat” kialakításához szükséges feltételeket is.

A mozaikcsaládok kontrasztjai

A mozaikcsaládok működése többszempontú különbséget mutat a hagyományos (ún. nukleáris) családok rendszerével szemben. Elsősorban a külső és belső stresszfaktorok fokozott megjelenésében, melyek következtében érzékenyebbek, sérülékenyebbek és több konfliktusforrást rejthetnek. Kezdetben érzékelhető a családi összetartozás érzésének hiánya, vagy éppen a vér szerinti szülő erősebb kötődése saját gyermekeihez, háttérbe szorítva az új párkapcsolatban választott felet. Gyakran megjelennek a kapcsolódó külső családtagok, a korábbi házastárs, vagy kapcsolati fél által begyűrűző veszélyek, vagy pénzügyi problémák, melyek következtében a konfliktuskezelés jelentősége kiemelten fontos szereppel bír.

Fordulj hozzám bizalommal!

Az alábbiakban tudok Neked segíteni:

Családmentorálás

Segítséget nyújtok abban, hogy a család egyes tagjai a saját szerepükben jól érezzék magukat, és nőként neked abban, hogy a számtalan szereped között meg tudd teremteni az egyensúlyt.

Gyászfeldolgozás

Gyászfeldolgozás Módszer Specialistaként igyekszem támaszt nyújtani a hozzám fordulóknak, olyan biztonságos, bizalmi és szeretetteljes légkört teremtve számukra, ahol bátran megélhetik a nehézségeikhez kapcsolódó érzelmeiket.

örömmátrix

Tanuld meg hogyan teremthetsz  boldog jövőt magadnak a jelen pillanat csodáit megélve.