Gyászfeldolgozás

“…mert azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt…”

  1. W. James – R. Friedman

Az egyik legnagyobb ajándék az életemben, hogy megismerkedtem a gyász feldolgozásának egy olyan módszerével, ami az Egyesült Államokban kidolgozott, tudományos kutatások által bizonyítottan hatékony veszteség feldolgozó cselekvésprogram. Olyan pozitív változásokat indított be az életemben, hogy elhatároztam, szeretnék más embereket támogatni a módszer segítségével, ezért elvégeztem dr. Sarungi Emőke, a Gyászfeldolgozás MódszerÒ Magyarország vezetője által tartott specialista képzést.

Szakmai tapasztalatom az volt, hogy a hozzám fordulók problémái mögött sok esetben feldolgozatlan veszteségek álltak, és ezt visszaigazolta a képzés is számomra, ugyanis egy átlagos felnőtt ember közel 40 féle veszteséget él át élete során (bizalomvesztés, költözés, válás, szakítás, haláleset, munkahelyváltás, gyerekek kirepülése, egészségi állapot vagy anyagi állapot változása, ha az életünk nem úgy alakul ahogy szerettük volna, stb.), amelyeket minden alkalommal a gyász érzelmi folyamata követ. A gyászfolyamat feldolgozatlansága megakadályozhatja, hogy tovább tudjunk lépni, de befolyásolhatja a szeretésre való képességünket is. A gyász reakciói lehetnek a koncentráció zavar, elérzéstelenítettség, étkezési zavarok, alvászavar és az érzelmi hullámvasút, a halmozódó veszteségeink következménye a múltban élés, energiavesztés és betegségek.

Minden gyászfolyamat egyedi, ahogyan minden kapcsolat egyedi, ezért fontos, hogy elfogadjuk a családtagoknak, hozzátartozóknak különböző érzéseit, a gyász egyediségét, és azt, hogy sokszor olyan helyzetekben is gyászolhatunk, ami szokatlan, és nem is tudunk róla. Gyász nem csak halálesetet követ.

Gyászfeldolgozás Módszer® Specialistaként igyekszem támaszt nyújtani a hozzám fordulóknak, olyan biztonságos, bizalmi és szeretetteljes légkört teremtve számukra, ahol bátran megélhetik a nehézségeikhez kapcsolódó érzelmeiket. A folyamat 7 alkalmas egyéni foglalkozás keretében történik, amely kérhető online formában is, az online forma nem ront a módszer hatékonyságán.

A Gyászfeldolgozás® Módszerről

Mindenekelőtt szükséges leszögezni, hogy a Gyászfeldolgozás Módszer® nem tanácsadás és nem terápia, hanem egy strukturált, önsegítő cselekvési program, mely egymásra épülő gyakorlatokból áll. A gyászoló saját élményanyagával dolgozik, részletesen kidolgozott szempontok alapján, biztonságos környezetben. A közös munkát az első foglalkozás megkezdésétől titoktartási fogadalom köti. A Gyászfeldolgozás Módszer® alkalmazásakor elfogadjuk, hogy minden veszteség egyedi, mindenki másképpen éli meg a gyászt, és az esetek nem hasonlíthatóak össze egymással. 

A program során a gyászoló a specialista vezetésével és érzelmi támogatásával feltárja a veszteségek feldolgozását nehezítő gondolati sémákat, tévhiteket, mítoszokat és pótcselekvéseket. Ezt követően áttekinti élete nagy veszteségeit, majd kiválasztja az egyiket, illetve az ahhoz köthető kapcsolatát és felidézi közös történetük jelentősebb pozitív és negatív élményeit. A program segít, hogy a „bent ragadt” fontos érzelmi mondanivalónkat kommunikáljuk, hogy a manifesztáció beteljesítse a feldolgozást akadályozó, félbeszakadt vagy soha meg sem valósult mondanivalókat. Mindez egy beteljesítő levél formájában történik meg.

Az alkalmak során elsajátítható a Módszer, amelyet a gyászoló egész életében alkalmazhat az elkerülhetetlen veszteségek feldolgozásához. A meghatározott időkeretben szisztematikusan végigvitt munka nagy érzelmi megkönnyebbüléssel jár, amely során a gyászoló visszanyeri életerejét, felszabadul a történtek rá nehezedő hatása alól.
Az érzéseinkért vállalt felelősség lehetőséget ad mindenki számára, hogy le tudja tenni, el tudja engedni azokat az évek során felhalmozott súlyokat, amelyek a lelkét nyomják. Nagy megkönnyebbülést hoz azon érzelmek feldolgozása, és elengedése, amelyek az elakadásaink mögött bújnak meg: harag, neheztelés, betokosodott szégyenkezés, önvád és önsajnálat.

Gyászunk feldolgozása segítségünkre van az érzelmi veszteség miatti fájdalom, az elszigeteltség és a magány enyhítésében.

A cselekvésprogram egyéni konzultációi, napjaink ismert körülményei miatt (Covid-19) online formában is igénybe vehetők, ezek 7 héten keresztüli, heti rendszerességgel történő kapcsolatfelvételt igényelnek.

Veszteség ért?

Fordulj hozzám bizalommal, és segítek megtalálni számodra a megoldást!

Telefon

+36 20 434 3113